Cudze chwalicie, swego nie znacie.
Ponoć polska kuchnia i nasze specjały są doceniane na całym świecie. Naszym hitem eksportowym są oscypek, miody pitne czy różne rodzaje kiełbas. Jednak patrząc na kulinarne gusta Polaków można się bardzo zdziwić. Częściej na naszych stołach goszczą: pizza, spaghetti, tortilla czy egzotycznie brzmiący kurczak tikka masala, niż pierogi, bigos czy żurek. Również mało kto wie, że Ministerstwo Rolnictwa na swojej stronie prezentuje listę produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności. To zestawienie produktów, z których możemy być dumni.
Postanowiliśmy sprawdzić czy internauci znają polskie specjały. Na podstawie ministerialnej listy sporządziliśmy ranking. Okazało się, że w badanym okresie większym zainteresowaniem cieszyły się tylko oscypek i półtorak – odpowiednio ponad 6,3 tys. i ponad 3,5 tys. wzmianek. Analiza pokazała, że polskie specjały nie budzą niestety specjalnego zaciekawienia internautów. Chociaż oscypek doczekał się swojej strony na Facebooku, to może się ona poszczycić 1541 lubiącymi, a co ciekawe jej opis jest w języku…hiszpańskim.
Cóż… swoich produktów do końca nie znamy, ale cudze chwalimy. W analogicznym okresie o parmezanie pojawiło się ponad 9,5 tys. publikacji, o mozarelli ponad 2,8 tys., a o szynce parmeńskiej ponad 2,4 tys. Oczywiście wiąże się to z popularnością kuchni z różnych części świata i mnogością przepisów, jednak trochę szkoda, że brakuje podobnych wpisów wykorzystujących polskie specjały.
Tabela 1. Liczba wzmianek nt. produktów chronionych
|
Produkt |
Liczba wzmianek |
1 |
Oscypek |
6309 |
2 |
Półtorak |
3506 |
3 |
Ser koryciński swojski |
545 |
4 |
Trójniak |
430 |
5 |
Kiełbasa lisiecka |
328 |
6 |
Bryndza podhalańska |
312 |
7 |
Rogal świętomarciński |
286 |
8 |
Truskawka kaszubska |
279 |
9 |
Karp zatorski |
263 |
10 |
Obwarzanek krakowski |
258 |
11 |
Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich |
239 |
12 |
Kiełbasa jałowcowa |
210 |
13 |
Olej rydzowy |
203 |
14 |
Fasola Piękny Jaś |
196 |
15 |
Redykołka |
192 |
16 |
Chleb prądnicki |
184 |
17 |
Kiełbasa myśliwska |
176 |
18 |
Pierekaczewnik |
170 |
19 |
Jabłka łąckie |
160 |
20 |
Jagnięcina podhalańska |
151 |
21 |
Dwójniak |
144 |
22 |
Andruty kaliskie |
133 |
23 |
Kołocz śląski / kołacz śląski |
119 |
24 |
Czwórniak |
101 |
25 |
Suska sechlońska |
101 |
26 |
Wielkopolski ser smażony |
90 |
27 |
Fasola korczyńska |
61 |
28 |
Miód z Sejneńszczyzny |
35 |
29 |
Wiśnia nadwiślanka |
30 |
30 |
Miód drahimski |
30 |
31 |
Podkarpacki miód spadziowy |
24 |
32 |
Fasola wrzawska |
17 |
33 |
Miód kurpiowski |
16 |
34 |
Jabłka grójeckie |
16 |
35 |
Śliwka szydłowska |
7 |
O badaniu:
Analizie poddano produkty lokalne znajdujące się na oficjalnej stronie Ministerstwa Rolnictwahttp://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Produkty-zarejestrowane-jako-Chronione-Nazwy-Pochodzenia-Chronione-Oznaczenia-Geograficzne-oraz-Gwarantowane-Tradycyjne-Specjalnosci. Analizie poddanych zostało 35 z 36 produktów lokalnych. Wykluczone zostały kabanosy, w związku z potocznością ich nazwy. Analizę wykonano na podstawie około 30 tys. publikacji z polskojęzycznej części internetu wraz z ogólnodostępnymi wpisami w mediach społecznościowych, w których pojawiły się informacje na temat ”produktów chronionych”. Pod uwagę brane były publikacje, które ukazały się między 1 stycznia, a 30 września 2013 roku.